Kennisdelen

In de afgelopen jaren heeft ABC al veel ervaring opgedaan en kennis verzameld. Graag delen we deze kennis en ervaring met jullie.


Resultaten Project Inspraak

Op 30 november 2018 is de aanvraag van ABC door het ministerie van Onderwijs goedgekeurd. De naam van het project is: Onderzoek inspraakorganen ervaringsdeskundigen laaggeletterden. Een korte samenvatting van het project:
Vereniging ABC heeft de wens om inspraak op gemeentelijk niveau op het gebied van laaggeletterdheid te realiseren, zodat bestrijding van laaggeletterdheid effectiever wordt en meer afgestemd op de wensen en behoeften van de laaggeletterde burger. In een verkenning wordt gekeken naar de mogelijkheden voor burgerparticipatie in het lokale bestuur waar het gaat om het beleid op het gebied van laaggeletterdheid en volwasseneneducatie.


Welke sociale media gebruiken laaggeletterden? Onderzoek I&O Research

In september 2017 publiceerden I&O Research dat het voor representatief en valide onderzoek belangrijk is om laaggeletterden te betrekken (I&O Research zet laaggeletterdheid op de onderzoekskaart, 2017). Om dat belang te illustreren, lieten zij enkele uitkomsten zien waarin laaggeletterden met niet-laaggeletterden werden vergeleken. Zo bleek bijvoorbeeld dat laaggeletterden vaker dan niet-laaggeletterden de televisie gebruiken om het nieuws te volgen.

In een nieuwe publicatie borduren zij voort op deze resultaten. Daarbij kijken zij in het bijzonder naar het sociale mediagebruik van laaggeletterden en niet-laaggeletterden.


Ook delen wij graag onze kennis in testpanels:

“Bij mijn onderzoeken denk ik voortaan aan Piet. Het was een waardevolle ervaring.”

Piet en Maike

“Van Piet leerde ik wat struikelwoorden zijn. Bijvoorbeeld ‘anoniem’, ‘coronavirus’ en ‘locatiegegevens.” Piet vult aan: “Als de zin met een… Lees meer ““Bij mijn onderzoeken denk ik voortaan aan Piet. Het was een waardevolle ervaring.””

Doen hoor, super leerzaam!

Miriam Haagh

Belangrijke informatie altijd in klare taal! Iedere dag delen en ontvangen we een grote hoeveelheid aan informatie. De laatste tijd… Lees meer “Doen hoor, super leerzaam!”

‘Het is heel waardevol om van deze deelnemers te horen waar zij behoefte aan hebben.’

Sander Haaksma

In een video bespreken deelnemers en begeleiders van de praktijkproef hun ervaringen en voorstellen voor verbetering. Sander Haaksma van het UX-team van… Lees meer “‘Het is heel waardevol om van deze deelnemers te horen waar zij behoefte aan hebben.’”

Testdag VIND Hulpwijzer

Bekijk hier een filmpje om een voorbeeld te bekijken van een testbijeenkomst. In dit geval van het testpanel van de… Lees meer “Testdag VIND Hulpwijzer”

Je hoort meteen of iets lastig is of niet.

Domesta

‘Ga zo door! Het ter plekke voorlezen van de brief had voor mij echt meerwaarde. Je hoort meteen of iets… Lees meer “Je hoort meteen of iets lastig is of niet.”

Dit was een ware eyeopener

I&O research

In 2017 heeft het testpanel ons geadviseerd over de tekst en opmaak van een uitnodigingsbrief en brochure. Dit was een… Lees meer “Dit was een ware eyeopener”

We hebben randvoorwaarden gecreëerd waar we concreet mee verder kunnen.

Testimonial testpanel

Samenvattend kunnen we stellen dat we de randvoorwaarden hebben gecreëerd waar we de komende periode concreet mee verder kunnen zodat… Lees meer “We hebben randvoorwaarden gecreëerd waar we concreet mee verder kunnen.”

Ik zag letterlijk wat informatie met de laaggeletterden deed

Door met de testpanelleden samen de brieven en de website te bekijken en te laten voorlezen, zag ik letterlijk wat… Lees meer “Ik zag letterlijk wat informatie met de laaggeletterden deed”

Wees concreet en doe geen aannames.

Hank ABC

Testpanels geven tips hoe je duidelijke brieven kan schrijven Vraag jij je weleens af of de brieven van jouw organisatie… Lees meer “Wees concreet en doe geen aannames.”

Het was een leerzame sessie waar beide partijen veel van leerden

De taalambassadeurs hebben erg hun best gedaan en mij goed geholpen met het testen van brieven, folders, afspraken formulier voor… Lees meer “Het was een leerzame sessie waar beide partijen veel van leerden”

Testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden

“Het werken met de testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van een volwaardig… Lees meer “Testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden”

Met hun tips kunnen we de folders nog beter leesbaar maken.

Woonservice

Wat was het testpanel ontzettend waardevol!
Het Testpanel heeft met een frisse blik naar onze folders gekeken. Met hun… Lees meer “Met hun tips kunnen we de folders nog beter leesbaar maken.”

We zijn er weer een stuk wijzer van geworden

Rianne Doornberg van SAMR: “Geweldig dat de taalambassadeurs hebben deelgenomen aan een onderzoek van ons. We zijn er weer een stuk… Lees meer “We zijn er weer een stuk wijzer van geworden”

Testen met taalambassadeurs door Pharos

Pharos

Pharos hecht veel waarde aan begrijpelijke en toepasbare voorlichtingsmaterialen & beeldverhalen. Hiervoor werken zij vaak samen met taalambassadeurs van ABC.… Lees meer “Testen met taalambassadeurs door Pharos”