Kennisdelen

In de afgelopen jaren heeft ABC al veel ervaring opgedaan en kennis verzameld. Graag delen we deze kennis en ervaring met jullie.


 • Resultaten project ErvaringsdeskundigenResultaten project Ervaringsdeskundigen
  Lees Voor In de zomer van 2019 is Stichting ABC gestart met een nieuw project; ‘Innovatie inzet Ervaringsdeskundigen Laaggeletterdheid bij gemeentes’, kortgezegd ‘Ervaringsdeskundigen’. 24 maart 2022 is dit project afgesloten met een Slotsymposium. De resultaten zijn daar kort gedeeld. Speciaal hiervoor is ook een glossy (glimmend tijdschrift) gemaakt. Deze is hieronder te vinden. Ook het uitgebreidere verslag van het project is hieronder te vinden. Daarnaast zij de dia’s die tijdens het slotsymposium gebruikt zijn hieronder te vinden. ...
  Lees verder
 • SchrijfwijzerSchrijfwijzer
  Lees Voor Schrijfwijzer, eigenlijk ook weer een moeilijk woord om taal juist eenvoudig en makkelijk te maken. In Breda is in 2019 een boekje gemaakt met tips, handvatten en voorbeelden om tekst makkelijker te maken: Schrijfwijzer-1.0-webversie Schrijfwijzer Schrijfwijzer-1.0-webversieDownloaden
  Lees verder
 • Welke sociale media gebruiken laaggeletterden? Onderzoek I&O ResearchWelke sociale media gebruiken laaggeletterden? Onderzoek I&O Research
  Lees Voor In september 2017 publiceerden I&O Research dat het voor representatief en valide onderzoek belangrijk is om laaggeletterden te betrekken (I&O Research zet laaggeletterdheid op de onderzoekskaart, 2017). Om dat belang te illustreren, lieten zij enkele uitkomsten zien waarin laaggeletterden met niet-laaggeletterden werden vergeleken. Zo bleek bijvoorbeeld dat laaggeletterden vaker dan niet-laaggeletterden de televisie gebruiken om het nieuws te volgen. In een nieuwe publicatie borduren zij voort op deze resultaten. Daarbij kijken zij in het bijzonder naar het ...
  Lees verder
 • Resultaten Project InspraakResultaten Project Inspraak
  Lees Voor Op 30 november 2018 is de aanvraag van ABC door het ministerie van Onderwijs goedgekeurd. De naam van het project is: Onderzoek inspraakorganen ervaringsdeskundigen laaggeletterden. Een korte samenvatting van het project:Vereniging ABC heeft de wens om inspraak op gemeentelijk niveau op het gebied van laaggeletterdheid te realiseren, zodat bestrijding van laaggeletterdheid effectiever wordt en meer afgestemd op de wensen en behoeften van de laaggeletterde burger. In een verkenning wordt gekeken naar de mogelijkheden voor burgerparticipatie in ...
  Lees verder

Ook delen wij graag onze kennis in testpanels:

Het werd duidelijk wat niet werkt

Amsterdam UMC

”Heel nuttig dat de taalambassadeurs betrokken waren. Fijn dat er zo goed meegedacht werd, het werd duidelijk wat niet werkt… Lees meer “Het werd duidelijk wat niet werkt”

Het commentaar is voor collega’s een eyeopener

Logo Staedion

Het commentaar van de taalambassadeurs heeft ons echt geholpen. We kijken nu met andere ogen naar teksten. Het was voor… Lees meer “Het commentaar is voor collega’s een eyeopener”

Met hun tips kunnen we de folders nog beter leesbaar maken.

Woonservice

Wat was het testpanel ontzettend waardevol! Het Testpanel heeft met een frisse blik naar onze folders gekeken. Met hun tips… Lees meer “Met hun tips kunnen we de folders nog beter leesbaar maken.”

Testen met taalambassadeurs door Pharos

Pharos

Pharos hecht veel waarde aan begrijpelijke en toepasbare voorlichtingsmaterialen & beeldverhalen. Hiervoor werken zij vaak samen met taalambassadeurs van ABC.… Lees meer “Testen met taalambassadeurs door Pharos”

Testdag VIND Hulpwijzer

Bekijk hier een filmpje om een voorbeeld te bekijken van een testbijeenkomst. In dit geval van het testpanel van de… Lees meer “Testdag VIND Hulpwijzer”

Door in gesprek te gaan hebben wij veel waardevolle inzichten gekregen!

Amsterdam UMC

“Door in gesprek te gaan met de taalambassadeurs hebben wij veel waardevolle inzichten gekregen! Het werd snel duidelijk wat we… Lees meer “Door in gesprek te gaan hebben wij veel waardevolle inzichten gekregen!”

Ik zag letterlijk wat informatie met de laaggeletterden deed

Door met de testpanelleden samen de brieven en de website te bekijken en te laten voorlezen, zag ik letterlijk wat… Lees meer “Ik zag letterlijk wat informatie met de laaggeletterden deed”

Het was een leerzame sessie waar beide partijen veel van leerden

De taalambassadeurs hebben erg hun best gedaan en mij goed geholpen met het testen van brieven, folders, afspraken formulier voor… Lees meer “Het was een leerzame sessie waar beide partijen veel van leerden”

Erg nuttig en leerzaam om de taalambassadeurs met ons product aan het werk te zien!

Pharmeon

Samen maken we onze online oplossingen een stuk bereikbaarder voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Taalambassadeurs van Stichting ABC geven het… Lees meer “Erg nuttig en leerzaam om de taalambassadeurs met ons product aan het werk te zien!”

Dit was een ware eyeopener

In 2017 heeft het testpanel ons geadviseerd over de tekst en opmaak van een uitnodigingsbrief en brochure. Dit was een… Lees meer “Dit was een ware eyeopener”

Heel erg blij mee!

Het artikel waar Dicky en Paméla telefonisch voor geïnterviewd zijn zal op het interne intranet verschijnen. Dagelijks kijken 22.000 UWV’ers op… Lees meer “Heel erg blij mee!”

We hebben randvoorwaarden gecreëerd waar we concreet mee verder kunnen.

Testimonial testpanel

Samenvattend kunnen we stellen dat we de randvoorwaarden hebben gecreëerd waar we de komende periode concreet mee verder kunnen zodat… Lees meer “We hebben randvoorwaarden gecreëerd waar we concreet mee verder kunnen.”

.. het zal onze informatiebrief zeker duidelijker maken voor iedereen.

Logo Radboud universiteit

“Ik vond het een zeer waardevolle bijeenkomst en heb er een hoop van geleerd, het zal onze informatiebrief zeker duidelijker maken voor… Lees meer “.. het zal onze informatiebrief zeker duidelijker maken voor iedereen.”

We zijn er weer een stuk wijzer van geworden

Rianne Doornberg van SAMR: “Geweldig dat de taalambassadeurs hebben deelgenomen aan een onderzoek van ons. We zijn er weer een stuk… Lees meer “We zijn er weer een stuk wijzer van geworden”

Je hoort meteen of iets lastig is of niet.

Domesta

‘Ga zo door! Het ter plekke voorlezen van de brief had voor mij echt meerwaarde. Je hoort meteen of iets… Lees meer “Je hoort meteen of iets lastig is of niet.”

Bij mijn onderzoeken denk ik voortaan aan Piet. Het was een waardevolle ervaring.

Piet en Maike

“Van Piet leerde ik wat struikelwoorden zijn. Bijvoorbeeld ‘anoniem’, ‘coronavirus’ en ‘locatiegegevens.” Piet vult aan: “Als de zin met een… Lees meer “Bij mijn onderzoeken denk ik voortaan aan Piet. Het was een waardevolle ervaring.”

Doen hoor, super leerzaam!

Miriam Haagh

Belangrijke informatie altijd in klare taal! Iedere dag delen en ontvangen we een grote hoeveelheid aan informatie. De laatste tijd… Lees meer “Doen hoor, super leerzaam!”

Wees concreet en doe geen aannames.

Hank ABC

Testpanels geven tips hoe je duidelijke brieven kan schrijven Vraag jij je weleens af of de brieven van jouw organisatie… Lees meer “Wees concreet en doe geen aannames.”

De tips die we hebben ontvangen van de taalambassadeurs zijn zeer waardevol. 

GVB

Betere reisinformatie voor laaggeletterden Je weg vinden in het openbaar vervoer is niet voor iedereen altijd even makkelijk, zeker niet… Lees meer “De tips die we hebben ontvangen van de taalambassadeurs zijn zeer waardevol. “

Testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden

“Het werken met de testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van een volwaardig… Lees meer “Testpanel onthult de rijke belevingswereld van de laaggeletterden”

Zij hebben ons de ogen geopend.

den bosch

We vonden het met zijn allen een heel fijne en leerzame bijeenkomst. Het bleek toch weer dat we ons niet… Lees meer “Zij hebben ons de ogen geopend.”

‘Het is heel waardevol om van deze deelnemers te horen waar zij behoefte aan hebben.’

Sander Haaksma

In een video bespreken deelnemers en begeleiders van de praktijkproef hun ervaringen en voorstellen voor verbetering. Sander Haaksma van het UX-team van… Lees meer “‘Het is heel waardevol om van deze deelnemers te horen waar zij behoefte aan hebben.’”