1e Nieuwsbrief project Ervaringsdeskundigen

“Innovatie inzet Ervaringsdeskundigen Laaggeletterdheid bij gemeenten”

Beste projectleiders, ABC’ers, L&S’ers, partners en andere geïnteresseerden,
De kop is eraf, het project “Innovatie inzet Ervaringsdeskundigen Laaggeletterdheid bij gemeenten” is echt van start! De gemeente Meierijstad was de eerste partij die zich aanmeldde als innovatiekamer en sindsdien zijn er nog zes bijgekomen. We zijn daarnaast nog met veel partijen in gesprek en het ziet er naar uit dat binnenkort alle veertien innovatiekamers gestart zijn.
Als projectleider is het mijn wens om alle betrokken bij het project periodiek bij te praten. Naast persoonlijke contacten wil ik dit doen middels een (minimaal) maandelijkse nieuwsbrief, waarvan dit de eerste editie is.
Hartelijke groet, Puk Witte

Over het project

Om aan de groeiende vraag naar ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid te kunnen voldoen, zijn nieuwe werkwijzen nodig om nieuwe ervaringsdeskundigen te vinden, te enthousiasmeren en te ontwikkelen. Door een verdere decentralisatie van de educatiebudgetten is de rol van de gemeente voor een goede inbedding daarbij alleen maar crucialer geworden. Welke rol pakken de verschillende partijen in het lokale netwerk hierin? Stichting ABC heeft van Tel mee met Taal subsidie gekregen om hier een oplossing voor te ontwikkelen en gaat dat doen in de vorm van het project “Innovatie inzet Ervaringsdeskundigen Laaggeletterdheid bij gemeentes”. De looptijd van de uitvoering is van begin oktober tot tenminste eind 2020. Arjan Beune heeft zich ingezet om het project op te tuigen. Nu het van start gaat neem ik, Puk Witte, het stokje van hem over. Arjan blijft wel betrokken stichting ABC en het project. Wil je meer lezen over de achtergronden en opzet van het project?

Stand van zaken

Deelnemers project ED 19 nov 2019Momenteel zijn er zeven innovatiekamers gestart, vijf gemeentes,een regionale afdeling van FNV en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Er is nog een groot aantal gemeentes en partijen geïnteresseerd verspreid door heel Nederland. Gehoopt en verwacht wordt dat op korte termijn alle veertien innovatiekamers van start gaan. Bij de selectie zijn er vier criteria: het enthousiasme van de gemeente en het netwerk is een belangrijk aspect, geschikte plekken waar de doelgroep over de vloer komt, de landelijke spreiding en afspiegeling zijn daaraan ondergeschikt, maar ook van belang. Het ziet er naar uit dat we tot een goede spreiding en afspiegeling zullen komen.
Sardes zal op korte termijn met de productontwikkeling starten. Het bureau zal de bestaande trainingsmaterialen actualiseren en voor zover deze er nog niet zijn, deze ontwikkelen. Daarnaast zijn we in gesprek met een onderzoeksbureau dat de opbrengsten van het project zal onderzoeken.

Even voorstellen

Puk WitteIn deze rubriek wil ik graag elke keer een (regionale) betrokkene bij het project zich laten voorstellen. Ik zal hierbij het spits afbijten.
Mijn naam is Puk Witte, geboren in Zwolle en na een uitstapje naar Maastricht nu helemaal thuis in Utrecht met manlief en twee bloedjes van zoons. Ik werk sinds 2016 bij Sardes, een onderzoeks- en adviesbureau voor het onderwijs. Sardes is gevestigd in Utrecht, maar wij werken landelijk aan onze missie om kansen van kinderen te vergroten. Ik houd me binnen mijn werk vooral bezig met organisatievraagstukken, vaakgerelateerd aan een onderwijsthema (bijvoorbeeld passend onderwijs of de vorming van integrale kindcentra). Om met stichting ABC, de partners en de innovatiekamers te onderzoeken hoe we de positie van ervaringsdeskundigen binnen gemeenten kunnen versterken, vind ik een genoegen, een uitdaging en van groot belang. Als landelijk projectleider stuur ik de verschillende onderdelen van het project aan en probeer ik deze te verbinden. Vanuit stichting ABC ben ik contactpersoon voor de projectleiders van de innovatiekamers en voor de organisaties die het onderzoek en de productontwikkeling op zich zullen nemen. Daarnaast zal ik me actief in gaan zetten voor de uitwisseling van kennis en ervaring binnen dit project. Als mensen-mens, nieuwsgierig-aagje, stuk ongeduld en geboren spin-in-het-web, is dat een rol die me op het lijf geschreven is. Ik hoop van harte dat jullie met me meedenken hoe we zoveel mogelijk van elkaar kunnen leren, zodat we jullie lokale initiatieven tot een succes kunnen maken en veel kunnen leren van dit project. Bel en mail me dus vooral met al je vragen, wensen, ideeën, verzoeken en opmerkingen. En ben je in Utrecht, kom dan eens koffie drinken!
Zo kun je mij bereiken: p.witte@sardes.nl | 06-83160373 | https://www.linkedin.com/in/pukwitte/

Oproep

Ben je, bijvoorbeeld als projectleider van L&S of ondersteuner van ABC, bekend met gemeentes (of andere lokale verbanden) waar:
– al een stevig netwerk met ervaringsdeskundigen is ingericht
– men goed in staat is nieuwe doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren) te werven voor het taalambassadeurschap
– men al volop bezig is met het Regioplan, of
– meegedaan wordt aan Direct Duidelijk?
Ik hoor het graag! Een lijst met goede voorbeelden kan andere gemeentes tijdens het project enorm helpen!

Tot slot

Deze nieuwsbrief is bedoeld om betrokkenen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen het project. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, aarzel dan niet om contact op te nemen. Per mail, per telefoon of met een kop koffie!